Hoofdstuk 3
Wijkgroepen
Multidisciplinaire zorg in de wijken krijgt verder vorm
Doordat COVID-19 de agenda minder beheerste dan de voorgaande jaren, kregen de huisartsenwijkgroepen weer meer ruimte om elkaar te ontmoeten. Een enkele wijkgroep werkt nog volledig online samen, maar de meeste komen weer live bij elkaar, of werken hybride samen.
In de activiteiten en cohesie van de diverse wijkgroepen zien we een wisselend beeld. In een aantal wijkgroepen hebben huisartsen veel aan elkaar en pakken ze kwaliteit en integrale zorg heel serieus samen op. Andere groepen zijn hier nog minder ver mee. Maar ook daar zijn de geluiden over het algemeen positief. Deelnemers vinden het fijn om contact te hebben met collega’s en andere zorgverleners in de wijk en zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ook zijn ze blij met de ondersteuning van de ROHA-coördinatoren.
Innovatiebudget
Wijkgroepen konden innovatieplannen indienen om de kwaliteit van de zorg en de samenwerking in de wijk een impuls te geven. Hiervoor stelde de ROHA een ruim budget beschikbaar. Om allerlei redenen hebben slechts een handjevol wijkgroepen kans gezien om een plan in te dienen. Zoals de wijkgroep in De Pijp, die budget kreeg om bijeenkomsten op te zetten met onder andere partijen uit het sociaal domein. Die bijeenkomsten gingen over de benadering van ‘niet-doorsnee’ patiënten, bijvoorbeeld patiënten die geen zorgverzekering hebben. Met als doelen:
Spiegelpakketten voor intercollegiale toetsing
In januari ging het project Uitwisselen spiegelinformatie wijkgroepen van start. Het doel was om intercollegiale toetsing in de wijkgroepen nog beter te ondersteunen en de samenwerking te verstevigen door ook de POH nauwer te betrekken. Daarvoor hebben we spiegelpakketten (verder) ontwikkeld waarmee wijkgroepen kunnen spiegelen op bloeddruk en LDL. Ook staat er een ‘gereedschapskist’ klaar met alle tools om in de wijkgroepen een avond spiegelen te organiseren met huisartsen en POH’s. Bijvoorbeeld onder leiding van een erkend kwaliteitsconsulent (EKC) of een andere enthousiaste huisarts.
Praktijken en wijkgroepen kunnen nog steeds nieuwe spiegelpakketten laten maken op basis van de data van zorgprogramma's. Omdat we nog geen gegevens uit het HIS kunnen extraheren om mee te spiegelen, is verdere ontwikkeling voor dat deel van het project nu niet mogelijk. Het project is daarom in juni afgesloten. Wanneer we de draad weer oppakken, hangt af van de ontwikkelingen rond de selectie van één HIS en technieken om spiegelinformatie uit deze systemen te halen.
Enkele wijkgroepen doen mee aan het stedelijke programma Spiegelaar. Hierin wordt onder begeleiding van het academisch netwerk een eigen vraag van de wijkgroep onderzocht en uitgewerkt met een werkplan. De bedoeling is om dit breed in te zetten voor alle wijkgroepen die dat willen en structureel in te bedden.
Cijfers
Ontwikkelingen
- 2 nieuwe wijkgroepen: Abcoude en Bos en Lommer
- 14 vaste waarnemers
- 2 spiegelpakketten doorontwikkeld