Terug

Hoofdstuk 1.3

Met trots gepresenteerd: zorgprogramma Atriumfibrilleren

Dankzij onze kaderhuisarts David Koetsier als kartrekker is het na jarenlange onvermoeibare pleitbezorging gelukt om het zorgprogramma Atriumfibrilleren (AF) succesvol op te zetten en in te voeren. Het is nu beschikbaar voor de zorggroepen binnen de AHa – de ROHA zelf voorop. Daar zijn we trots op. Dit zorgprogramma helpt huisartsen om patiënten met niet-herkend atriumfibrilleren gericht op te sporen, optimaal te behandelen en te begeleiden. Dit levert gezondheidswinst op doordat (ernstige) vervolgcomplicaties worden voorkomen. En leidt daarmee op langere termijn ook tot besparingen op de zorgkosten.

ROHA - Atriumfibrilleren

In september begonnen we met de voorbereidingen en de eerste 12 praktijken zijn nog in 2022 met AF-scholing gestart. Vanaf 1 januari 2023 is dit nieuwe zorgprogramma operationeel. Praktijken kunnen elk kwartaal instromen; het doel is dat 80% dit binnen twee jaar doet.

Het zorgprogramma Atriumfibrilleren wordt financieel ondersteund door Zilveren Kruis met een extra jaarlijkse vergoeding per geïncludeerde AF-patiënt. Daarnaast hebben we subsidie aangevraagd én gekregen van de Hartstichting/ZonMW voor het zorgprogramma. Deze subsidie, die geldt voor twee jaar, beheren wij voor de hele Amsterdamse regio. We zetten deze onder andere in voor (de ontwikkeling van) de verplichte AF-scholing en voor de uitvoering van een grootschalig onderzoek naar de behandeloptimalisatie van AF. Aan dit onderzoek doen huisartsenpraktijken mee, maar bijvoorbeeld ook cardiologische centra (OLVG) en apothekers.

Cijfers

Zorgprogramma

  • 12 praktijken geschoold in Q4 – klaar voor de start in Q1 2023
  • 31 aanmeldingen voor Q1 en Q2 2023 binnen van praktijken die aan de voorwaarden voldoen